Brainspotting

Brainspotting is een uitermate effectieve therapievorm voor verwerking van trauma en andere bewuste en onbewuste, emotionele en lichamelijke blokkades. Bij deze therapievorm worden juist die gebieden in de hersenen bereikt, die zich aan ons cognitieve en verbale bewustzijn onttrekken.

Het is een laagdrempelige methode voor vermindering van traumagerelateerde klachten, (onverklaarbare) lichamelijke klachten, chronische vermoeidheid,

 fibromyalgie, spastische darmproblematiek, allergieën, onrust, onzekerheid, angsten, boosheid, verdriet, schaamte of andere ongewenste emoties, stress, hechtingsproblematiek, verslavingen, ADHD, sporttrauma’s als sportletsels en mislukkingen (faalangst) en allerlei andere blokkades die ons functioneren en presteren in het dagelijks leven negatief beïnvloeden.

Hoe werkt Brainspotting?

Als iemand over iets praat, kijkt hij of zij naar een bepaald punt. Als die blik (oogpositie) op dat punt vastgehouden wordt, raken relevante gebieden in de hersenen gestimuleerd. Hierdoor worden onverwerkte “informatie-capsules” die in de hersenen en in het lichaam opgeslagen liggen, aangesproken en opgelost.

Ofwel: Waar we naar kijken beïnvloedt hoe we ons voelen”.

Brainspotting gebruikt dus ons gezichtsveld om uit te zoeken waar we blokkades vasthouden in ons brein.

Wat is een Brainspot?

Een Brainspot is de stand of positie van de ogen die gerelateerd is aan de energetische emotionele activering van een traumatische of emotioneel beladen ervaring in het brein, hoogstwaarschijnlijk in de amygdala, de hippocampus of in de orbitale cortex van het limbisch systeem.

Wanneer een Brainspot geactiveerd wordt, geeft het diepere brein reflexieve signalen af dat een belangrijk gebied wordt aangesproken. Denk hierbij bijv. aan knipperen met de ogen, gezichtsuitdrukkingen, wiebelen, geeuwen, hand- of voetbewegingen. Dit gebeurt vaak buiten de bewuste waarneming van de cliënt om. De reflectieve reacties die zich voordoen terwijl de cliënt stilstaat bij lichamelijke sensaties die horen bij het trauma, de emotionele kwestie, dan wel het lichamelijk ongemak, is een aanwijzing dat de Brainspot is gelokaliseerd en geactiveerd.

De gevonden relevante oogpositie wordt door de therapeut aangewezen door een zgn. “pointer”. Deze oogpositie kan door de cliënt tijdens de sessie langere tijd vastgehouden worden totdat de gevoelens en/of lading is verminderd of verdwenen. Het zet een diepgaand, integrerend en helend proces in de hersenen in werking.

De voordelen van Brainspotting?

Cliënten ervaren Brainspotting als zeer bevrijdend en effectief, waarbij trauma’s en andere blokkades diepgaand worden verwerkt.

Bron: www.brainspotting.nl

Brainspotting versus EMDR Therapie?

Brainspotting lijkt in een aantal opzichten op EMDR therapie. Het is bij toeval ontdekt en ontstaan uit EMDR therapie, psychoanalyse en Somatic Experiencing (SE) (David Grand Phd 2003). Bij beide methodieken werk je diep op de bewuste en onbewuste delen van het brein. Het werkt ook op het vlak waar de ratio, het logisch denken, minder invloed heeft. Bij beide methodieken werk je ook op het zgn. “ervaren gevoel” in het fysieke lichaam. Ook bilaterale stimulatie in de vorm van het luisteren naar “klikjes” of muziek wordt in beide gevallen gebruikt met als doel de beide hersenhelften te stimuleren om blokkades op te ruimen.

EMDR Therapie is een meer geprotocolleerde behandelmethode waardoor je vaak wat gerichter en meer afgekaderd aan een probleem kunt werken. Brainspotting geeft meer ruimte aan het brein om “dat te doen wat nodig is”. Bij Brainspotting is het vooraf dan ook moeilijk te voorspellen hoe de sessie zal verlopen en wat het uiteindelijke resultaat van de sessie zal zijn.

Vaak begin ik in het therapeutisch proces met EMDR Therapie. Als er in een later stadium nog wat zaken spelen die wat diffuser zijn, wat minder helder of waarbij we geen geschikte aanknopingspunten meer kunnen vinden om met EMDR Therapie op te werken, stap ik over op andere technieken zoals Brainspotting.

Ook is Brainspotting goed toepasbaar wanneer iemand een probleem ervaart waar hij of zij aan wil werken zonder dat er een duidelijke beladen herinnering is aan een vroegere situatie of bij vroegkinderlijke, preverbale trauma’s, ontstaan voor het 3e levensjaar.

Meer informatie?

Wil je meer weten over Brainspotting? Of wil je weten of Brainspotting zou kunnen helpen bij jouw specifieke klachten, neem dan contact met mij op. Zie ook mijn website voor uitgebreidere informatie over mijn werkwijze.

Praktijk Equilibre

Petra van Vliet

Burgemeester Bulderboulevard 31

2922 BR  KRIMPEN AAN DEN IJSSEL

Tel. 06-38577307

info@praktijk-equilibre.nl
www.praktijk-equilibre.nl

Petra van Vliet werkt vanuit haar praktijk in Krimpen aan den IJssel (nabij Rotterdam) als Psychosociaal- en Orthomoleculair Therapeut. Veel gebruikte methodieken zijn: EMDR Therapie, Brainspotting, ACT Therapie, Hypnotherapie en Asyra PRO Bioresonantie Therapie.

Petra van Vliet begeleidt mensen met diverse psychische en traumagerelateerde klachten, mensen met laag zelfbeeld, psychosomatische klachten, chronische pijn-, stress- en burn-out klachten en eetproblematiek. Haar aanpak behelst een holistische benadering van zowel lichaam als geest.

Brainspotting kan als afzonderlijke therapievorm ingezet worden maar wordt meestal gebruikt als onderdeel van een op maat gemaakt behandeltraject.

De sessies worden over het algemeen gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekeraar vanuit het aanvullende pakket onder de noemer complementaire psychologische hulpverlening/complementaire geneeswijzen. Uw eigen risico wordt hierbij niet aangesproken. Een doorverwijzing van uw huisarts is niet nodig. Petra van Vliet is aangesloten bij beroepsverenigingen LVPW, CAT en de koepelorganisatie RBCZ.